Честит имен ден, Силва Форест!

800px-Sylvester_I_and_Constantine

Днес аз, като една Силва Форест, имам двоен имен ден. И блогът ми има имен ден. :)

Сега ще обясня.

„Силва“ означава „гора“. „Форест“ също означава гора… Да обяснявам ли още?

 

Днес, 2 януари, православната църква почита паметта на Свети Силвестър (а римокатолическата църква – на 31 декември). Сигурна съм, че почти никой не знае за него. Сега ще компилирам няколко статии и ще ви „запозная“.

 

„Свети Силвестър I е роден в началото на IV век в Рим. Той е бил римски папа в периода от януари 314 до 31 декември 335 г. (след Милтиад и преди Марк). Със своите 21 години и 11 месеца, той е един епископите на Рим, които най-дълго оглавяват Светия престол. Той е този, който покръства самия император Константин Велики!

Учител във вярата и науката на Св. Силвестър бил благочестивият презвитер Кирин. В столицата на световната империя тогава идвали много странници, а младият Силвестър много обичал да ги подслонява в гостоприемния си дом. Веднъж, градоначалникът го повикал да принесе жертва на боговете и го заплашил с мъчения и смърт, ако не изпълни заповедта. Св. Силвестър предвидил близката смърт на користолюбивия и жесток управител и му отговорил с евангелските слова от притчата за безумния богаташ: „Нощес ще ти поискат душата“ (Лука 12:20). Заявил му, че неговите заплахи няма да се сбъднат!

Самонадеяният Тарквиний наредил да заведат Силвестър в тъмница и да го оковат във вериги, но като седнал да обядва, заседнала рибена кост в гърлото му и към полунощ умрял и Силвестър бил освободен от затвора. Светите му мощи почиват в построената от него гробница върху катакомбата „Св. Прискила“ и неговата гробница е една от най-старите гробници на „Вечния град“.“

 

В България денят на Св. Силвестър е известен като Карамановден (Източна България), Риначовден (Северна България) и Сполезинден (Югозападна България).

 

„С името на Св. Силвестър е свързано интересно предание. Магьосникът Замврий, който не бил привърженик на християнството, убива вол, прошепвайки му името на някакъв бог. Св. Силвестър разбира за това и кара магьосника да спаси животното, тъй като само Бог има право да дарява и отнема живот. Замврий на успява да спаси вола, но уповавайки се на своята вяра Силвестър връща живота на животното. По тази причина той се счита за покровител на животните и най-вече на воловете.“

 

На този ден народът отдава почит на едрия рогат добитък и най-вече на вола, тъй като в миналото това животно е било използвано като основна впрегатна сила. Поради това, празникът на Св. Силвестър, освен Карамановден, се нарича още и Волски празник.

 

„Свързан е с обичая да се чистят (ринат) оборите. Има определено очистителен характер.

През нощта срещу празника момците, които са ходили да коледуват, обикалят домовете на тези стопани, които имат биволи (или друг едър рогат добитък) и изриват тора от неизринатите от Коледа обори. След това слагат на воловете нова плява, за което стопаните ги даряват с торба, в която има кравай, наденици, бъклица с вино, и си отиват, без да се обадят.

На следващия ден могат да бъдат поканени на гости, особено там, където има мома. Празникът завършва с голямо хоро на мегдана.“

 

И за финал:

Честит имен ден на всички с имената Силвестър, Силвия, Силва, Силвана, Гopан, Гopица.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...